duminică, 28 septembrie 2008

bologa- casa de piatra(tura solitara cu bicicleta)

In dimineata zilei de 13 septembrie ma aflam impreuna cu bicicleta mea in personalul Cluj Oradea. Conform site-ului cfrcalatori.ro taxa pentru biciclete este corecta, adica 0,5 RON/kg in intervalul 0-100km ,si bicicleta este socotita la valoarea de catalog de 10kg, deci 5 RON pentru calul meu(cu bilet eliberat de nas, pentru ca de la casierie nu au vrut sa imi dea) si 6,6 RON pentru mine. La ora 09.30 ajungeam in halta bologa, descarcam bicicleta din tren si o luam in sa spre Casa de Piatra, mai jos de Padis. Porneam prin Bologa, spre Sacuieu>Scrind Frasinet> Rachitele. Cea mai grea parte a fost urcarea din Rachitele pana in pasul Prislop(1195), care cu conditia mea fizica am reusit sa il urc cam cu 3 pauze. Coborarea din pasul prislop in valea Firii s-a dovedit a fi destul de solicitanta deoarece drumul respectiv se afla in lucru, si tot era numai un bolovan si o groapa. La ora 14.00 ma aflam in Doda pilii, luam masa( ;)) cu mine ) in barul din sat. Drumul in continuare a inceput sa fie mai ok, in sensul ca au inceput sa apara chiar si petice preistorice de asfalt pana in IC Ponor. Din Ic abandonez drumul de Padis si o iau cu bicicleta pe drumul foresteier inspre Poiana Calineasa(cca 7km) . In Poiana Calineasa este o asezare temporara de vara in care oamenii vin cu animalele la pascut si la exploatat lemne.
De acolo pana in Casa de Piatra mai sunt cca 60 de minute, de unde a doua zi m-am intors la Cluj cu calul pe masina prietenului meu Ovidiu(multumesc).
/Total cam 8 ore de pedalat, cu o jumatate de ora pauza de masa.Datele din graficul de mai jos sunt luate de pe ceasul meu cu altimetru care se pare ca este decalibrat cu mai bine de 50m.
scriu si valorile in km pentru interesati:
Bologa - Sacuieu: 8 km
Sacuieu - Scrind Frasinet: 9 km
Scrind Frasinet - Rachitele: 4 km
Rachitele - Doda Pilii: 18 km
Doda Pilii - Ic Ponor: 4 km
Ic Ponor - Poiana Calineasa: 7 km
Poiana Calineasa - Casa de piatra : aprox 5 km

miercuri, 3 septembrie 2008

bucuresti bateria popesti-leordeni

Cu ocazia vizitei mele la bucuresti prilejuita de concertul IRON MAIDEN in romania, am decis ca ar fi frumos sa fac ceva interesat in bucuresti, asa ca impreuna cu Octav, Andrei si Mihai am stabilit ca dam o tura duminica la unul din forturile din jurul bucurestiului,mai exact fortul 10-11 popesti(leordeni).
. Accesul se face din popesti leordeni, la o jumatate de ora de mers pe jos.
Odata intrati am inceput sa exploram fortificatia, etajata pe 3 nivele. Afara o caldura ucigatoare, inauntru 17-20 de grade, o adevarata desfatare. Am facut poze, cu lumina naturala, cu lanterna si cu un blitz putin mai slab pe care l-am avut(de mare ajutor), dar ne-am descurcat.
Mai multe detalii despre fortificatiile din jurul Bucurestiului la: Octavian andrei brezean , National Geographic si Romulus CristeaIron Maiden-Remember Tomorrow


Ca sa nu uitati ca sunt si speolog, va prezint mai jos doua tipuri de formatiuni tipic caractareristice pesterilor care le-am gasit in interiorul fortului
stalactite
piele de leopard
si aceste doua creaturi ale pamantului, de la stanga la dreapta , de suprafata si de subteran ;)
Motivul principal al vizitei, concertul IRON MAIDEN, de la care din pacate nu am poze, deoarece ca omul cinstit,am lasat camera acasa, pentru ca la poarta era un anunt mare in care eram avertizati ca e interzis accesul cu camere foto. Ei bine, cred ca am fost singurul care a facut-o, pe station mai bine de 20% din participantii la concert aveau camere, de la sapuniere pana la slr-uri nu tocmai ieftine.