duminică, 28 septembrie 2008

bologa- casa de piatra(tura solitara cu bicicleta)

In dimineata zilei de 13 septembrie ma aflam impreuna cu bicicleta mea in personalul Cluj Oradea. Conform site-ului cfrcalatori.ro taxa pentru biciclete este corecta, adica 0,5 RON/kg in intervalul 0-100km ,si bicicleta este socotita la valoarea de catalog de 10kg, deci 5 RON pentru calul meu(cu bilet eliberat de nas, pentru ca de la casierie nu au vrut sa imi dea) si 6,6 RON pentru mine. La ora 09.30 ajungeam in halta bologa, descarcam bicicleta din tren si o luam in sa spre Casa de Piatra, mai jos de Padis. Porneam prin Bologa, spre Sacuieu>Scrind Frasinet> Rachitele. Cea mai grea parte a fost urcarea din Rachitele pana in pasul Prislop(1195), care cu conditia mea fizica am reusit sa il urc cam cu 3 pauze. Coborarea din pasul prislop in valea Firii s-a dovedit a fi destul de solicitanta deoarece drumul respectiv se afla in lucru, si tot era numai un bolovan si o groapa. La ora 14.00 ma aflam in Doda pilii, luam masa( ;)) cu mine ) in barul din sat. Drumul in continuare a inceput sa fie mai ok, in sensul ca au inceput sa apara chiar si petice preistorice de asfalt pana in IC Ponor. Din Ic abandonez drumul de Padis si o iau cu bicicleta pe drumul foresteier inspre Poiana Calineasa(cca 7km) . In Poiana Calineasa este o asezare temporara de vara in care oamenii vin cu animalele la pascut si la exploatat lemne.
De acolo pana in Casa de Piatra mai sunt cca 60 de minute, de unde a doua zi m-am intors la Cluj cu calul pe masina prietenului meu Ovidiu(multumesc).
/Total cam 8 ore de pedalat, cu o jumatate de ora pauza de masa.Datele din graficul de mai jos sunt luate de pe ceasul meu cu altimetru care se pare ca este decalibrat cu mai bine de 50m.
scriu si valorile in km pentru interesati:
Bologa - Sacuieu: 8 km
Sacuieu - Scrind Frasinet: 9 km
Scrind Frasinet - Rachitele: 4 km
Rachitele - Doda Pilii: 18 km
Doda Pilii - Ic Ponor: 4 km
Ic Ponor - Poiana Calineasa: 7 km
Poiana Calineasa - Casa de piatra : aprox 5 km

































9 comentarii:

Octavian-Andrei Brezean spunea...

o iesire deosebita in locuri deosebite. vremea se pare ca a tinut cu tine.

felicitarile mele inca odata! :) si poate data viitoare vom reface impreuna traseul.

Anonim spunea...

Lipseste un ciine, mic si prapadit. Sigur era, dar nu l-ai pozat ...

ogarafgan spunea...

sorry de pianul de la Octav! :D
si de la mine felicitari, iar ... si frumos alergi, tu si bicla, p-acolo, de unii singurei :)

cuvintre spunea...

"total cam opt ore de pedalat".. pai te-ai miscat ghini, maestre! Io am facut, pe o singura portiune de drum (rachitele-d.pilii - ic ponor) aproape cinci ore, insa fara calut si cocosata de cele 26 de kg din spinare si de-o adunatura de nori grei de ploaie :)

Cristina (cea intalnita in acc. bucuresti-cluj, dupa cantarea maiden)

mitza spunea...

haha... cu calutul e mai usor(mult mai usor) ...pe jos zici ca ai ajuns atunci? nasol.. macar ai reusit sa ajungi dintr-o bucata la Glavoi, sau ti-a luat mai multe zile?

Cipm spunea...

Faina tura.
As vrea sa ajung si eu pe la Doda Pilii, dar ideea este sa las masina undeva mai jos.Sunt din Sibiu si nu am mai fost pe acolo.
Ar fi vreun loc oare pe unde sa o las fara frica de a nu o mai gasi intreaga?

mitza spunea...

momentan drumul de rachitele>doda pilii este in reconstructie, deci INCHIS pentru masini :D varianta circulabila(cu destul de multe gropi) este pe la Poiana Horea via Marisel sau Belis. Iti sugerez sa alegi o tura cu punct de pornire/statie din Marisel sau Belis, da parca mai fain e la Marisel
Va doresc carari insorite

mitza spunea...

am uitat sa iti spun.... Masina este destul de sigur sa o lasi cam peste tot. Pentru siguranta personala poti vorbi sa o lasi la cineva in curte eventual.... dar am fost de o gramada de ori si cu masina in zona si nu am avut niciodata probleme

Cipm spunea...

Multumesc pentru raspuns.
Sper sa ajung in luna august pe acolo si ma voi orienta la fata locului.
Am un prieten din Cluj ca s-a "localizat" pe vara in Doda Pilii si am vrut sa-i fac o surpriza... dar ca sa nu fie surpriza de partea mea, probabil o sa-l contactez inainte.
Cine stie? Poate ne-om intalni pe acolo.
Ps. am fost foarte impresionat de actiunea cu bicicletele care am observat-o in Cluj (am fost cu fetita mea la facultate-inscriere). Nu am avut timp sa opresc sa ma interesez daca se inchireaza pe bani sau gratis, dar oricum este minunata initiativa.